بیماری های مشابه

پلاگره
پلاگره
بلاگر (Pellagra) که به معنی "پوست خشن" از زبان ایتالیایی (pelle agra) است، به دلیل کمبود نیاسین (niacin) یا پیش‌ساز نیاسین، تریپتوفان (tryptophan) ایجاد می‌شود. این بیماری همچنین به عنوان "مال دل سول" (mal del sole) شناخته می‌شود. بلاگر با مجموعه علائمی که به "۴ دال" معروف است مشخص می‌شود: درماتیت (dermatitis) (راش حساس به نور)، دمانس (dementia)، اسهال (diarrhea)، و مرگ (death). این بیماری ممکن است مزمن بوده و با دوره‌های عود و بهبودی همراه باشد.

کمبود ویتامین B12 (آنمی مگالوبلاستیک)
کمبود ویتامین B12 (آنمی مگالوبلاستیک)
بیماران مبتلا به کمبود ویتامین B12 به‌طور کلاسیک با آنمی مگالوبلاستیک (megaloblastic anemia)، گلوسیت آتروفیک (atrophic glossitis)، پیگمانتاسیون موضعی یا عمومی پوست، و تغییرات عصبی همراه با نوروپاتی متقارن اندام‌های تحتانی بیشتر از اندام‌های فوقانی و با پارستزی (paresthesia) و آتاکسی (ataxia) که ممکن است به ضعف، اسپاستیسیته (spasticity)، آتاکسی مخچه‌ای (cerebellar ataxia) و تغییرات شخصیتی پیشرفت کند، مراجعه می‌کنند.

کمبود ویتامین B6
کمبود ویتامین B6
ویتامین B6 (پیریدوکسین) یک ویتامین محلول در آب است که در ژژونوم جذب می‌شود و در بسیاری از مواد غذایی از جمله غلات کامل، سبزیجات، ماهی و گوشت یافت می‌شود. پیریدوکسین در بیش از 100 واکنش آنزیمی مختلف در بدن نقش دارد. این واکنش‌ها شامل متابولیسم اسیدهای آمینه، سنتز هم (heme) و انتقال‌دهنده‌های عصبی (neurotransmitters)، و متابولیسم گلیکوژن، لیپیدها و استروئیدها می‌باشند.

کمبود ویتامین E
کمبود ویتامین E
کمبود ویتامین E یک علت نادر برای آتاکسی، نوروپاتی و رتینوپاتی است. ویتامین E در بسیاری از روغن‌ها، گوشت‌ها، تخم‌مرغ، سبزیجات برگ‌دار و غلات وجود دارد؛ بنابراین سوءتغذیه معمولاً علت کمبود ویتامین E در کشورهای توسعه‌یافته نیست.

واسکولیت
واسکولیت
واسکولیت (Vasculitis) اصطلاحی عمومی است که به گروهی بزرگ و ناهمگن از اختلالات اشاره دارد که با التهاب عروق خونی مشخص می‌شوند. هیچ سیستم طبقه‌بندی یکنواختی برای واسکولیت وجود ندارد، اگرچه زیرگروه‌ها معمولاً بر اساس اندازه عروق درگیر، نوع کمپلکس‌های ایمنی در گردش، و دیگر ویژگی‌های هیستوپاتولوژیک و بالینی دسته‌بندی می‌شوند. در بسیاری از موارد، آسیب به عروق خونی منجر به نشت گلبول‌های قرمز و بروز پورپورای قابل لمس (palpable purpura) بر روی پوست می‌شود. علائم پوستی شایع دیگر واسکولیت شامل زخم‌های پوستی، پدیده رینود (Raynaud phenomenon)، و لیودو رتیکولاریس (livedo reticularis) است.

مولتیپل میلوما
مولتیپل میلوما
مولتیپل میلوما (Multiple Myeloma یا MM) به‌عنوان تکثیر نئوپلاستیک سلول‌های پلاسما مشخص می‌شود که منجر به گاموپاتی مونکلونال می‌گردد. سلول‌های پلاسما در مغز استخوان تکثیر یافته و ممکن است باعث ایجاد ضایعات استئولیتیک شوند که در برخی موارد با شکستگی‌های پاتولوژیک پیچیده می‌شود.

ماکروگلوبولینمی والدنشتروم
ماکروگلوبولینمی والدنشتروم
لنفوپلاسموسیتیک لنفوم (Waldenström macroglobulinemia; WM) یک اختلال نئوپلاستیک کلونال نادر است که با تکثیر سلول‌های لنفوپلاسموسیتوئید در پوست و همچنین تکثیر سلول‌های پلاسما و افزایش ایمونوگلوبولین M (IgM) مشخص می‌شود. این بیماری به عنوان یک لنفوم غیر هوچکین با درجه پایین در نظر گرفته می‌شود. WM به طور کلی سه مرحله دارد: گاموپاتی مونوکلونال ایمونوگلوبولین M با اهمیت نامشخص (MGUS، افزایش پروتئین‌های مونوکلونال بدون علائم)، سپس WM خاموش و در نهایت WM.

میاستنی گراویس
میاستنی گراویس
میاستنی گراویس (MG) یک بیماری خودایمنی عصبی-عضلانی است که با ضعف متغیر و بدون درد در عضلات ارادی مشخص می‌شود. میاستنی گراویس خودایمنی می‌تواند به صورت چشمی یا عمومی ظاهر شود.

پولیومیلیت
پولیومیلیت
بیماری فلج اطفال، که به نام‌های پولیومیلیت و فلج کودکان نیز شناخته می‌شود، یک بیماری سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که به طور انتخابی نورون‌های حرکتی را آلوده و تخریب می‌کند و منجر به ضعف عضلانی و فلج شل حاد می‌شود. این بیماری توسط ویروس پولیو (PV) که یکی از اعضای جنس انتروویروس است، ایجاد می‌شود. اگرچه اپیدمی‌های این بیماری پدیده‌ای نسبتاً جدید هستند، اما پولیو به عنوان یک بیماری باستانی شناخته می‌شود و استل‌های مصر باستان و بقایای مومیایی‌های فرعون‌ها نشان‌دهنده تحلیل مشخصی در اندام‌های تحتانی ناشی از فلج پولیومدیت است. اولین گزارش‌های مربوط به شیوع این بیماری در اروپا و ایالات متحده به اوایل و اواسط قرن 19 میلادی بازمی‌گردد و پس از صنعتی شدن، پولیو به یکی از ترسناک‌ترین بیماری‌های دوران کودکی در قرن 20 تبدیل شد، به‌طوری‌که اوج عفونت در ایالات متحده در دهه 1950 رخ داد. از آن زمان، شیوع جهانی به دلیل توسعه واکسن پولیو و برنامه‌های واکسیناسیون گسترده تحت نظارت سازمان بهداشت جهانی (WHO) به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته است.

دیفتری پوستی
دیفتری پوستی
دیفتری پوستی توسط باکتری کورینه‌باکتریوم دیفتریه (Corynebacterium diphtheriae) ایجاد می‌شود که یک باسیل گرم مثبت، هوازی و پلی‌مورفیک است و علائم آن از طریق تولید یک اگزوتوکسین وابسته به باکتریوفاژ بروز می‌کند. انسان تنها میزبان شناخته‌شده برای C. diphtheriae است که فقط می‌تواند در غشاهای مخاطی و پوست زندگی کند و بنابراین از طریق قطرات تنفسی یا تماس با ترشحات یک ضایعه پوستی دیفتریتی، از جمله اشیاء آلوده به ترشحات ضایعه، منتقل می‌شود. دیفتری پوستی در سه شکل ظاهر می‌شود:

دیفتری تنفسی
دیفتری تنفسی
دیفتری یک بیماری است که توسط باکتری کورینه‌باکتریوم دیفتریا (Corynebacterium diphtheriae)، یک باسیل گرم مثبت و چندشکلی، ایجاد می‌شود که میزان بیماری‌زایی آن عمدتاً به دلیل اگزوتوکسین (exotoxin) قوی آن است.

فلج دوره‌ای هیپوکلسمیک خانوادگی
فلج دوره‌ای هیپوکلسمیک خانوادگی
فلج دوره‌ای هیپوکالمیک خانوادگی یک اختلال نادر عصبی-عضلانی با وراثت اتوزومال غالب است که معمولاً در مردان نوجوان دیده می‌شود (به دلیل جهش‌های ژنی در CACNA1s و SCN4A). این اختلال با حملات ضعف یا فلج عضلانی بدون درد که اغلب به صورت پیشرونده است، مشخص می‌شود و می‌تواند در اثر فعالیت بدنی شدید، گرسنگی، وعده‌های غذایی با کربوهیدرات بالا یا پس از بیدار شدن از خواب ایجاد شود.

پورفیری حاد متناوب
پورفیری حاد متناوب
پرفیریای متناوب حاد (Acute intermittent porphyria - AIP) شایع‌ترین نوع از پرفیریای حاد است و بیشتر در زنان دیده می‌شود. این بیماری یک اختلال ژنتیکی اتوزومال غالب است که با کمبود سطح آنزیم پورفوبیلینوژن دآمیناز (porphobilinogen deaminase) مشخص می‌شود. AIP ناشی از یک جهش در ژن HMBS است که می‌تواند منجر به تجمع پورفیرین شود.

ویروس نیل غربی
ویروس نیل غربی
ویروس نیل غربی (West Nile virus یا WNV) ناشی از عفونت با یک فلاوی‌ویروس (flavivirus) است. ناقل انتقال این ویروس، پشه‌های کولکس (Culex)، آئدس (Aedes) و منسونیا (Mansonia) به‌همراه برخی از کنه‌ها هستند که پرندگان به عنوان میزبان واسطه عمل می‌کنند.

فلج ناشی از کنه
فلج ناشی از کنه
فلج ناشی از کنه یک علت نادر برای نوروپاتی محیطی حاد (acute peripheral neuropathy) است که توسط سمی که در زمان گزش کنه آزاد می‌شود، ایجاد می‌شود. گزش گونه‌های مختلفی از کنه می‌تواند منجر به فلج ناشی از کنه شود. در ایالات متحده، گونه‌های کنه Dermacentor andersoni و Dermacentor variabilis بیشترین ارتباط را با این نوع فلج دارند. میزان واقعی وقوع و شیوع فلج ناشی از کنه ناشناخته است، اما این عارضه نادری از بیماری‌های منتقله از طریق کنه است. علاوه بر ایالات متحده، در استرالیا نیز گونه‌های کنه‌ای وجود دارند که می‌توانند باعث فلج ناشی از کنه شوند.

سندرم ورنیکه-کورساکوف
سندرم ورنیکه-کورساکوف
انسفالوپاتی حاد ورنیکه (Acute Wernicke Encephalopathy) یک تشخیص بالینی است و درمان سریع می‌تواند منجر به بهبودی شود. درمان شامل جایگزینی دوز بالای تیامین (Thiamine) برای جلوگیری از پیشرفت به سندرم کورساکوف (Korsakoff Syndrome) است.

بیماری ویروس نقص ایمنی انسانی
بیماری ویروس نقص ایمنی انسانی
عفونت با ویروس HIV باعث بروز سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) می‌شود و این یک مشکل بزرگ بهداشتی در سطح جهانی است. دو نوع ویروس وجود دارد: HIV-1 و HIV-2. این ویروس عمدتاً از طریق تماس جنسی منتقل می‌شود. همچنین می‌تواند به‌صورت پارنترال (از طریق استفاده از مواد مخدر تزریقی، انتقال خون یا در زمان پیوند عضو) یا پری‌ناتال (درون‌رحمی، حین زایمان یا در دوران شیردهی) منتقل شود. مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارند و بیمارانی که به مواد مخدر تزریقی اعتیاد دارند، در معرض خطر بیشتری برای این عفونت قرار دارند. ویروس به لنفوسیت‌های T-CD4 حمله کرده و منجر به اختلال تدریجی سیستم ایمنی می‌شود.

بیماری لایم
بیماری لایم
بیماری لایم با تظاهرات پوستی شامل اریتم میگرانس (erythema migrans)، آکرو درماتیتیس کرونیکا آتروفیکانس (acrodermatitis chronica atrophicans) (در اروپا) و بورلیا لنفوسیتوما (Borrelia lymphocytoma)، یک بیماری التهابی واسطه‌ای سیستم ایمنی است که ناشی از عفونت با اسپیروکت بورلیا بورگدورفری سنسو لاتو (Borrelia burgdorferi sensu lato) می‌باشد. این باکتری شامل چهار گونه مختلف است: بورلیا بورگدورفری سنسو استریکتو (Borrelia burgdorferi sensu stricto)، بورلیا گارینی (Borrelia garinii)، بورلیا افزلی (Borrelia afzelii) و کاندیداتوس بورلیا مایونی (candidatus Borrelia mayonii). بیماری معمولاً با ضایعه پوستی که به آرامی گسترش می‌یابد، یعنی اریتم میگرانس (EM)، در محل نیش کنه آغاز می‌شود (بیماری موضعی اولیه).

سارکوئیدوز
سارکوئیدوز
سارکوئیدوز یک اختلال سیستمیک است که به‌وسیلۀ سیستم ایمنی واسطه‌گری شده و با تشکیل گرانولوم در اندام‌های درگیر، به‌ویژه پارانشیم ریه و پوست مشخص می‌شود. عامل محرک سیستم ایمنی ناشناخته باقی مانده است و فرضیات مختلفی از جمله عوامل خودایمنی، عفونی و محیطی را شامل می‌شود. استعدادهای ژنتیکی مرتبط با اجزای پاسخ التهابی وجود دارد و سابقه خانوادگی این بیماری خطر ابتلا را افزایش می‌دهد. این بیماری در تمامی سنین، نژادها و قومیت‌ها مشاهده می‌شود، اما بیشترین شیوع آن در مردان بین 30 تا 50 سال و در زنان بین 50 تا 60 سال است و در زنان اندکی شایع‌تر است. بیماری پوستی اغلب اولین علامت سارکوئیدوز سیستمیک است.

خرید اشتراک