بیماری ویروس نقص ایمنی انسانی
Human immunodeficiency virus disease
عکس بیماری

عفونت HIV و ایدز

عفونت با ویروس HIV باعث بروز سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) می‌شود و این یک مشکل بزرگ بهداشتی در سطح جهانی است. دو نوع ویروس وجود دارد: HIV-1 و HIV-2. این ویروس عمدتاً از طریق تماس جنسی منتقل می‌شود. همچنین می‌تواند به‌صورت پارنترال (از طریق استفاده از مواد مخدر تزریقی، انتقال خون یا در زمان پیوند عضو) یا پری‌ناتال (درون‌رحمی، حین زایمان یا در دوران شیردهی) منتقل شود. مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارند و بیمارانی که به مواد مخدر تزریقی اعتیاد دارند، در معرض خطر بیشتری برای این عفونت قرار دارند. ویروس به لنفوسیت‌های T-CD4 حمله کرده و منجر به اختلال تدریجی سیستم ایمنی می‌شود.

مراحل عفونت HIV در بزرگسالان و نوجوانان

  • مرحله ۱: تعداد سلول‌های CD4 بیشتر یا مساوی ۵۰۰ سلول در هر میکرولیتر.
  • مرحله ۲: تعداد سلول‌های CD4 بیشتر یا مساوی ۲۰۰ سلول در هر میکرولیتر.
  • مرحله ۳ (ایدز): کمتر از ۲۰۰ سلول در هر میکرولیتر یا وجود یک وضعیت تعریف‌کننده ایدز.

تشخیص عفونت HIV

تشخیص عفونت HIV زمانی انجام می‌شود که یک تست غربالگری با حساسیت بالا و یک تست تأییدی با ویژگی بالا هر دو مثبت باشند. تست‌های تجاری متعددی برای تشخیص HIV وجود دارد که هر کدام ویژگی‌های آزمایشی متفاوتی دارند. تست‌های غربالگری نسل چهارم که معمولاً استفاده می‌شوند، ترکیبی از آزمایش آنتی‌بادی‌های خاص HIV و تست آنتی‌ژن p24 هستند. در حالی که تست تأییدی انتخابی در گذشته وسترن بلات بود، بسیاری از آزمایشگاه‌ها اکنون از الایزا مولتی‌اسپات HIV برای تأیید عفونت استفاده می‌کنند.

تظاهرات بالینی عفونت HIV

تظاهرات بالینی عفونت HIV به‌طور گسترده‌ای از بدون علامت تا بروز شرایط تعریف‌کننده ایدز که نتیجه سرکوب شدید سیستم ایمنی است، متغیر است.

بیماران مبتلا به عفونت حاد HIV ممکن است با علائم و نشانه‌های سندرم رتروویروسی حاد، یک بیماری شبیه به مونونوکلئوز، مراجعه کنند. آن‌ها ممکن است تب و لنفادنوپاتی داشته باشند و در برخی موارد ممکن است دچار بثورات پوستی شوند. علائم دیگری از جمله زخم‌های مخاطی-پوستی، گلودرد، تهوع، استفراغ، اسهال و سردرد نیز ممکن است وجود داشته باشد.

بیماران ممکن است با طیف وسیعی از علائم یا نشانه‌های غیراختصاصی دیگر مراجعه کنند. اختلالات غدد درون‌ریز ممکن است شامل هیپوگنادیسم، مقاومت به انسولین و اختلالات لیپیدی باشند. اختلال عملکرد کلیوی، میوکاردیت و پریکاردیت ممکن است وجود داشته باشد. بیماری‌های دهانی ممکن است شامل برفک، لکوپلاکیا مویی دهانی و ژنژیویت باشند. بیماران ممکن است با عفونت‌های پوستی ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس، ویروس واریسلا-زوستر و مولوسکوم کونتاژیوزوم مراجعه کنند.

شرایط تعریف‌کننده ایدز

شایع‌ترین یافته پوستی مرتبط با عفونت HIV، درماتیت سبورئیک است که در ۳۱٪ از بیماران HIV بدون علامت و ۸۳٪ از بیماران مبتلا به ایدز مشاهده می‌شود، در حالی که تنها حدود ۲٪ از جمعیت عمومی به آن مبتلا هستند.

بیماران ممکن است با علائم و نشانه‌های یکی از شرایط تعریف‌کننده ایدز، از جمله عفونت‌های باکتریایی متعدد یا مکرر، کاندیدیازیس، کوکسیدیوئیدومایکوزیس منتشر، کریپتوکوکوزیس خارج ریوی، کریپتوسپوریدیوزیس روده‌ای مزمن، رتینیت سایتومگالوویروس، زخم‌های مزمن هرپس سیمپلکس، هیستوپلاسموزیس منتشر، ایزوپوریدیوزیس روده‌ای مزمن، سارکوم کاپوزی، لنفوم بورکیت، لنفوم اولیه مغز، عفونت کمپلکس مایکوباکتریوم آویوم یا مایکوباکتریوم کانزاسئی منتشر، عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، پنومونی پنوموسیستیس جیرووکی، لکوانسفالوپاتی چندکانونی پیشرونده، سپتی‌سمی مکرر سالمونلا یا توکسوپلاسموز مغزی مراجعه کنند.

بیماری‌های مرتبط با HIV

شایع‌ترین شرایطی که منجر به ارزیابی و تشخیص ایدز می‌شوند، پنومونی پنوموسیستیس جیرووکی، سندرم تحلیل‌رفتگی HIV و کاندیدیازیس مری هستند.

سرطان‌های مرتبط با HIV شامل سرطان ریه، سارکوم کاپوزی، لنفوم هوچکین، لنفوم غیرهوچکین، سرطان دهانه رحم، سرطان هپاتوسلولار، سرطان مقعد و سرطان دهان (مرتبط با ویروس پاپیلومای انسانی [HPV]؛ به زگیل مخاط دهانی مراجعه شود) هستند.

موضوعات مرتبط

خارش مرتبط با HIV/AIDS، بیماری‌های ریوی مرتبط با HIV، بروز خارش پاپولر HIV.

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری ثبت نشده ، می‌توانید نظرات خود را در مورد این مطلب ثبت کنید.
خرید اشتراک