بیماری های مشابه

ورم آلرژیک برون‌زاد آلوئولی
ورم آلرژیک برون‌زاد آلوئولی
آلوئولیت آلرژیک خارجی (Extrinsic allergic alveolitis)، که با نام‌های پنومونیت حساسیتی (hypersensitivity pneumonitis)، ریه کشاورزان (farmer's lung)، ریه پرنده‌داران (bird fancier's lung)، و ریه پرورش‌دهندگان کبوتر (pigeon breeder's lung) نیز شناخته می‌شود، التهاب پارانشیم ریه ناشی از واکنش حساسیتی به آنتی‌ژن‌ها است. پاتوژنز این بیماری به ترکیبی از واکنش‌های حساسیتی نوع III و نوع IV نسبت داده می‌شود. بنابراین، بررسی دقیق تاریخچه مواجهه شغلی یا خانگی (مانند مواجهه با حیوانات خانگی، به‌ویژه پرندگان، پر/خز، آسیب آبی به فضای زندگی، استفاده از وان‌های آب داغ/سونا، استفاده از تهویه مطبوع، فلزکاری، دست‌کاری علوفه، رنگ‌پاشی) نخستین گام در ارزیابی است. شیوع سالانه این بیماری بین ۱.۷ تا ۲.۷ در هر ۱۰۰٬۰۰۰ نفر است و در بیماران بالای ۶۵ سال شیوع بیشتری دارد.

پنومونی ناشی از استرپتوکوک پنومونیه
پنومونی ناشی از استرپتوکوک پنومونیه
استرپتوکوکوس پنومونیه (Streptococcus pneumoniae)، یک دیپلوی کوکسی هوازی گرم مثبت و دارای کپسول است که شایع‌ترین عامل پنومونی اکتسابی از جامعه (community-acquired pneumonia) در بزرگسالان می‌باشد. نود سروتیپ مختلف بر اساس تفاوت‌های آنتی‌ژنی در پلی‌ساکاریدهای کپسولی آن‌ها شناسایی شده‌اند.

ذات‌الریه ویروسی
ذات‌الریه ویروسی
ذات‌الریه ویروسی (Viral pneumonia) به معنای التهاب پارانشیم ریه به دلیل عفونت ویروسی دستگاه تنفسی تحتانی است که معمولاً توسط ویروس‌های آنفلوانزا (influenza virus)، پاراآنفلوانزا (parainfluenza virus)، ویروس سن‌سیشیال تنفسی (respiratory syncytial virus)، آدنوویروس (adenovirus)، یا متاپنوویروس (metapneumovirus) ایجاد می‌شود. پاتوفیزیولوژی دقیق این بیماری به نوع عامل بیماری‌زا وابسته است، اما اختلال در عملکرد طبیعی سلول‌های اپیتلیال و از دست دادن پاکسازی موکوسیلیاری (mucociliary clearance) شایع است.

"لنفوم"
"لنفوم"
اصطلاحات و طبقه‌بندی‌های موجود برای تعریف طیف گسترده‌ای از نفوذهای لنفوپرولیفراتیو بدخیم پوستی متغیر و در حال تکامل هستند. طبقه‌بندی‌های کنونی بر اساس یافته‌های بالینی، پاتولوژیک، ایمونوپاتولوژیک، مولکولی و سیتوژنتیک استوارند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) در اصلاح طبقه‌بندی لنفوم اروپایی-آمریکایی تجدیدنظرشده (REAL)، سه دسته اصلی از بدخیمی‌های لنفوئیدی را به رسمیت می‌شناسد: لنفوم‌های سلول B، سلول T / سلول‌های قاتل طبیعی (NK) و لنفوم هوچکین. این طبقه‌بندی شامل لنفوم‌ها و لوسمی‌های لنفوئیدی می‌شود. هر یک از این دسته‌ها به زیرمجموعه‌های بیشتری تقسیم می‌شوند. به عنوان مثال، می‌توان به لنفوم‌های اولیه پوستی سلول B و لنفوم‌های اولیه پوستی سلول T (CTCL) اشاره کرد.

سندرم دیسترس حاد تنفسی
سندرم دیسترس حاد تنفسی
سندرم دیسترس تنفسی حاد (Acute Respiratory Distress Syndrome یا ARDS) یک وضعیت التهابی خطرناک در ریه‌ها است. این سندرم با نشانه‌های بارز نارسایی تنفسی حاد هیپوکسیک (acute hypoxic respiratory failure) شناخته می‌شود که شامل تنگی نفس (dyspnea)، تنفس سریع (tachypnea)، تندتپشی (tachycardia)، سردرگمی (confusion)، تعریق شدید (diaphoresis)، کبودی (cyanosis) و شنیده شدن کراکل‌های ریوی در معاینه و رادیوگرافی قفسه سینه با نفوذهای دوطرفه و تکه‌ای در ریه‌ها است که ناشی از علل قلبی یا اضافه‌حجم نیست. این وضعیت معمولاً پس از مواجهه با یک عامل استرس‌زا بالینی یا در عرض یک هفته پس از آن مشاهده می‌شود.

آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید (Rheumatoid arthritis یا RA) یک بیماری سیستمیک است که در حدود ۱٪ از جمعیت بالغ را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری می‌تواند در بزرگسالان در هر سنی رخ دهد، اما اوج شروع آن در سنین ۵۰ تا ۷۵ سالگی است و در زنان سه برابر شایع‌تر از مردان است. RA می‌تواند در کودکان نیز رخ دهد (همچنین به آرتریت ایدیوپاتیک جوانان (juvenile idiopathic arthritis) مراجعه کنید). علت RA ناشناخته است، اما ژن‌های متعدد و عوامل محیطی در خطر ژنتیکی آن نقش دارند. سیگار کشیدن یک عامل خطر مهم است.

التهاب چندگانه عضلانی
التهاب چندگانه عضلانی
پلی‌میوزیت (Polymyositis) یک میوپاتی التهابی با منشأ ناشناخته (idiopathic) است. این بیماری با ضعف متقارن و نزدیک عضلات (proximal muscle weakness) و افزایش آنزیم‌های عضلات اسکلتی مشخص می‌شود. پلی‌میوزیت اغلب در دهه چهارم تا پنجم زندگی شروع می‌شود و به ندرت در بیماران زیر ۲۰ سال رخ می‌دهد، و حدود ۶۵ درصد بیماران را زنان تشکیل می‌دهند. پلی‌میوزیت بیماری نادری است و تخمین زده می‌شود که شیوع آن حدود ۱ در ۱۰۰,۰۰۰ باشد. این خلاصه به پلی‌میوزیت در بزرگسالان می‌پردازد.

درماتومیوزیت
درماتومیوزیت
درماتومیوزیت (Dermatomyositis) یک بیماری خودایمنی بافت همبند چند سیستمی است که اغلب با میوپاتی التهابی پروگزیمال اکستانسور متقارن، بثورات پوستی بنفش رنگ و آنتی‌بادی‌های خودی بیماری‌زا در گردش خون شناخته می‌شود. درماتومیوزیت دارای بروز دوگانه است، به طوری که فرم بالغین آن بیشتر در افراد 45 تا 60 ساله و فرم جوانان در کودکان 10 تا 15 ساله دیده می‌شود. نسبت بروز در بالغین به صورت 2 به 1 به نفع زنان است.

اسکلرودرمی
اسکلرودرمی
این خلاصه به بررسی اسکلرودرمی در بزرگسالان می‌پردازد. اسکلرودرمی در کودکان به‌صورت جداگانه مطرح می‌شود.

"سندرم شوگرن"
"سندرم شوگرن"
سندرم شوگرن (Sjögren syndrome یا SS) یک بیماری خودایمنی است که غدد برون‌ریز را تحت تأثیر قرار می‌دهد و منجر به نفوذ التهابی در غدد اشکی و بزاقی می‌شود. این اختلال عملکرد غدد، باعث خشکی چشم‌ها (xerophthalmia) و کراتوکنژنکتیویت سیکا (keratoconjunctivitis sicca) در چشم‌ها و خشکی دهان (xerostomia) می‌گردد.

لوپوس اریتماتوز سیستمیک
لوپوس اریتماتوز سیستمیک
این خلاصه به بررسی لوپوس اریتماتوز سیستمیک در کودکان می‌پردازد. لوپوس نوزادی به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است.

کولیت اولسراتیو
کولیت اولسراتیو
کولیت اولسراتیو (Ulcerative colitis یا UC) نوعی بیماری التهابی روده (Inflammatory Bowel Disease یا IBD) است که کولون و رکتوم را تحت تأثیر قرار می‌دهد. UC شایع‌ترین شکل IBD است و شیوع سالانه آن بین 1.2 تا 20.3 مورد در هر 100,000 نفر است و دارای توزیع سنی دوگانه با اوج در دهه‌های سوم و هفتم زندگی می‌باشد. شیوع UC در مردان، یهودیان اشکنازی و افرادی با تبار اروپای شمالی بیشتر است. در سطح جهانی، شیوع UC در حال افزایش است.

"بیماری کرون"
"بیماری کرون"
بیماری کرون (Crohn disease) یک بیماری التهابی مزمن در دستگاه گوارش است که می‌تواند از دهان تا مقعد را درگیر کند. این بیماری با التهاب تمام لایه‌ای (transmural inflammation) و اغلب گرانولوم‌های بدون نکروز پنیری (noncaseating granulomas) مشخص می‌شود. علت آن به وضوح مشخص نیست، اما احتمالاً ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باعث تحریک آن می‌شوند، به‌طوری که بخشی از آسیب مخاطی به دلیل فعال‌سازی سیستم ایمنی علیه میکروبیوتای سالم روده‌ای رخ می‌دهد.

وگِنر гранулوماتوزیس با پلی‌آنژیت
وگِنر гранулوماتوزیس با پلی‌آنژیت
گرانولوماتوز با پلی‌آنژئیت (Granulomatosis with polyangiitis یا GPA)، که قبلاً به عنوان گرانولوماتوز وگنر (Wegener granulomatosis) شناخته می‌شد، یک بیماری چند سیستمی با علت ناشناخته است که با واسکولیت (vasculitis) و التهاب گرانولوماتوز نکروزان (necrotizing granulomatous inflammation) شریان‌ها و وریدهای کوچک مشخص می‌شود. شکل کلاسیک و عمومی GPA شامل سه‌گانه‌ای از گرانولوم‌های نکروزان دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی، واسکولیت گرانولوماتوز نکروزان عروق کوچک سیستمیک و گلومرولونفریت (glomerulonephritis) (معمولاً موضعی و سگمنتال) است. GPA بیشتر در بیماران میانسال و با تبار اروپای شمالی (80%-90% موارد) رخ می‌دهد، اما مواردی نیز در کودکان و بزرگسالان مسن گزارش شده است.

پنومونی آسپیراسیون
پنومونی آسپیراسیون
پنومونی آسپیراسیون یک عفونت باکتریایی در پارانشیم ریه (lung parenchyma) است که ناشی از ورود محتویات اوروفارنکس یا معده به ریه‌ها است. این عفونت زمانی رخ می‌دهد که مکانیسم‌های دفاعی طبیعی راه‌های هوایی فوقانی یا تحتانی در پاک‌سازی مواد ورودی دچار اختلال شوند.

استنشاق دود
استنشاق دود
علت اصلی مرگ در آتش‌سوزی‌ها، آسیب حرارتی نیست، بلکه استنشاق گازهای سمی است. دود شامل دی‌اکسید کربن، بخار آب، مونوکسید کربن، ذرات ریز معلق، هیدروکربن‌ها و دیگر مواد آلی و مجموعه‌ای از مواد دیگر است. ممکن است مواد سمی دیگری نیز در دود وجود داشته باشد که هنگام سوختن مواد خطرناک خاص افزایش می‌یابد، مانند چوب‌های تحت فشار که ممکن است حاوی آرسنیک یا کرومات باشند، عایق‌بندی (از جمله آزبست و مواد فیبری)، رنگ‌های حاوی سرب، تخته‌های فشرده، آسفالت (در مواد سقفی)، لاستیک‌های مستعمل، پلاستیک‌ها، مواد وینیلی و پدهای فومی (در تشک‌ها و مبلمان).

پنومونیت ناشی از پرتوزدگی
پنومونیت ناشی از پرتوزدگی
پنومونیت ناشی از پرتو به التهاب ریه‌ها پس از پرتو‌درمانی برای بدخیمی‌ها در آن ناحیه اطلاق می‌شود. خطر ابتلا به این عارضه با میزان پرتوی استفاده شده، اندازه بخشی از ریه(ها) که تحت درمان قرار گرفته‌اند، و همچنین مصرف همزمان داروهای شیمی‌درمانی نظیر بلیومایسین (bleomycin)، سیکلوفسفامید (cyclophosphamide)، و کارموستین (carmustine) افزایش می‌یابد. علائم شایع شامل سرفه، تنگی نفس (dyspnea)، تب و درد قفسه سینه می‌باشد. درمان این عارضه شامل استفاده از گلوکوکورتیکوئیدها (glucocorticoids) است.

ذات الریه بینابینی پوسته‌ریز
ذات الریه بینابینی پوسته‌ریز
ذات‌الریه بینابینی پوست‌انداز نوعی ذات‌الریه بینابینی ناشناخته (idiopathic interstitial pneumonia) است که بیشتر در افراد سیگاری (90%) در دهه چهارم یا پنجم زندگی دیده می‌شود، اما ممکن است در افراد غیرسیگاری، بیماران با بیماری‌های زمینه‌ای بافت همبند (connective tissue diseases)، یا بیمارانی که در معرض گرد و غبار یا ذرات معدنی (inorganic dust/particles) قرار دارند نیز مشاهده شود.

ذات‌الریه بینابینی غیراختصاصی
ذات‌الریه بینابینی غیراختصاصی
بخشی از خانواده پنومونی‌های بینابینی ایدیوپاتیک (idiopathic interstitial pneumonias) است، اما فاقد ویژگی‌های هیستوپاتولوژیک خاص برای طبقه‌بندی دقیق بیماری می‌باشد. بیماران معمولاً با توسعه تدریجی تنگی‌نفس (dyspnea) و سرفه (cough) مراجعه می‌کنند. علائم دیگری مانند پدیده رینود (Raynaud phenomenon)، خشکی دهان یا چشم، یا بثورات و تغییرات پوستی ممکن است به یک بیماری زمینه‌ای بافت همبند (collagen-vascular disease) اشاره کند. معاینه فیزیکی معمولاً شکاف‌های ریوی بی‌بازال (bibasilar crackles) را نشان می‌دهد.

"پنومونی بینابینی لنفاوی"
"پنومونی بینابینی لنفاوی"
در طیف اختلالات لنفوپرولیفراتیو (lymphoproliferative disorders) که می‌توانند ریه را تحت تأثیر قرار دهند، این شرایط با نفوذ لنفوسیت‌ها، سلول‌های پلاسما (plasma cells)، و عناصر لنفوریتیکولار (lymphoreticular elements) به درون اینترستیسیوم (interstitium) و فضای آلوئولی مشخص می‌شود. علائم به آرامی در طول ماه‌ها توسعه یافته و شامل سرفه، تنگی نفس (dyspnea)، کاهش وزن، تب، و درد قفسه سینه پلوریتیک (pleuritic chest pain) می‌باشند. معاینه فیزیکی ترک‌خوردگی‌ها (crackles) را نشان می‌دهد. یافته‌های فیزیکی اضافی به فرآیند بیماری زیرین مرتبط هستند.

خرید اشتراک