درماتیت جلبکی (Seaweed dermatitis) نوعی درماتیت تماسی تحریککننده است که ناشی از تماس مستقیم با جلبک آبی-سبز Lyngbya majuscule میباشد. این سیانوباکتری معمولاً در آبهای گرمسیری، نیمهگرمسیری و معتدل در سراسر جهان یافت میشود. درماتیت جلبکی نادر است و شیوع آن بیشتر در فصل تابستان در جزایر هاوایی، جزایر مارشال، اوکیناوا، استرالیا و فلوریدا گزارش شده است.
معرفی Lyngbya majuscule
Lyngbya majuscule یک جلبک آبی-سبز است که در منطقه بین جزر و مد (intertidal zone) زندگی میکند و رشتههای نخی شکلی را در کف اقیانوس تشکیل میدهد. این جلبک تولیدکننده درماتوکسینهای (dermatoxins) لینگبیاتوکسین A (lyngbyatoxin A) و دبروماپلیزیاکسین (debromoaplysiatoxin) است که در صورت تماس با پوست، منجر به درماتیت جلبکی میشوند.
علائم و نشانههای درماتیت جلبکی
درماتیت جلبکی پس از شنا در آب شور و در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از تماس در ناحیههای پوشیده شده توسط لباس شنا ظاهر میشود. این نواحی اغلب شامل مناطق تناسلی، اطراف مقعد و زیر سینهها هستند، زیرا لباس شنا جلبک را به بدن شناگر میچسباند. علائم با احساس سوزش، خارش یا درد شروع میشود که به سرعت به قرمزی تبدیل میشود و در روزهای بعد، پوسچولها و پوستهریزی ایجاد میشود. شدت درماتیت بسته به مدت زمان تماس بین جلبک و پوست متفاوت است. در موارد شدید، ممکن است تشکیل بولها، ترشح و پوستهزایی رخ دهد.
گزارشهای جانبی
گزارشهایی غیررسمی از درماتیت تماسی هوابرد ناشی از سموم آئروسل شده L majuscule وجود دارد که منجر به تحریکات تنفسی، التهاب چشم، التهاب دهانی و درماتیت صورت میشود.
سایر علائم همراه
سایر علائم شامل سردرد و خستگی میباشد. درماتیت معمولاً در حدود یک هفته بهطور کامل برطرف میشود و درمان به منظور تسکین علائم انجام میگیرد.