کیستهای کلیوی (Renal cysts) کیسههای غیرطبیعی پر از مایع درون کلیه هستند که میتوانند در هر سنی ایجاد شوند. تقریباً از هر سه فرد بالغ بالای ۵۰ سال، یک نفر دچار کیست کلیوی است و شیوع آن در مردان بیشتر است. کیستهای کلیوی را میتوان بر اساس مورفولوژی (ساده در برابر پیچیده)، پتانسیل بدخیمی (طبقهبندی بوسنیاک) یا علتشناسی کیستها (مادرزادی یا اکتسابی) طبقهبندی کرد.
کیستهای ساده کلیوی
کیستهای ساده کلیوی (Simple renal cysts) از ضایعات شایع کلیوی هستند (۷۰٪)؛ بیشتر آنها خوشخیم هستند و نیازی به تصویربرداری بیشتر ندارند.
بیماری کلیوی کیستیک
شایعترین شکل بیماری کلیوی کیستیک به دلیل بیماری کلیه پلیکیستیک اتوزومال غالب (Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease - PKD) است که ۸٪ تا ۱۰٪ از کل علل بیماری کلیه مرحله نهایی (End-stage renal disease) را تشکیل میدهد. ایجاد کیستهای کلیوی همچنین با مصرف دیورتیکها و برخی داروها ارتباط دارد.
علائم و تشخیص
نمایش کیستهای کلیوی بر اساس علت آن متفاوت است و معاینه فیزیکی ممکن است وجود تودهای قابل لمس در پهلو یا شکم را نشان دهد. یافتههای رادیوگرافیک دیواره ضخیم و نامنظم، سپتومهای ضخیم یا یافتههای چندحجرهای نشانه نگرانی از بدخیمی هستند.