در همروی (Intussusception) به معنای فرو رفتن یا تلکسوپی بخشی از روده به درون حفره بخش مجاور آن است. همروی میتواند با شدتهای مختلفی بروز کند. ممکن است با ایسکمی روده (bowel ischemia) و سوراخ شدن آن نیاز به مداخله فوری جراحی داشته باشد، یا به صورت درد شکمی متناوب و آرامشونده با علت نامشخص و بدون علائم بیماری سیستمیک ظاهر شود. انواع همروی شامل ژژونوژژونال (jejunojejunal)، ژژونوایلئال (jejunoileal)، ایلئوایلئال (ileoileal)، ایلئوکولونیک (ileocolonic) و کولوکولونیک (colocolonic) میباشند که اکثریت آنها روده کوچک را درگیر میکنند.
همروی در کودکان و بزرگسالان
همروی در کودکان و بزرگسالان رخ میدهد. این عارضه شایعترین علت انسداد روده در کودکان است که با شروع ناگهانی درد شکمی شدید و ناآرامی همراه است و گاهی با استفراغ، توده قابل لمس شکمی یا هماتوکزی (hematochezia) ظاهر میشود. در برخی موارد، جمع کردن زانوها به سمت قفسه سینه آرامشبخش است. در کودکان، همروی اغلب به دلیل بیماریهای ویروسی است که با لنفادنوپاتی مزانتر (mesenteric lymphadenopathy) به عنوان نقطه آغازگر همروی تحریک میشود. تومورها، پولیپها، دیورتیکول مکل (Meckel diverticulum) یا چسبندگیهای بعد از جراحی از علل دیگر میباشند.
همروی در بزرگسالان
همروی در بزرگسالان با علائم مشابهی بروز میکند: درد شکمی ناگهانی که میتواند آرام و متناوب شود، با یا بدون علائم انسداد حاد روده و هماتوکزی. در بزرگسالان، همروی ممکن است به دلیل عفونتهای ویروسی، پولیپها یا چسبندگیهای پس از جراحی ایجاد شود، اما نگرانی بیشتری برای بدخیمیهای زمینهای – چه روده کوچک یا بزرگ و چه خارجی (مانند لنفوم) – به عنوان نقطه شروع وجود دارد.
در هر دو گروه، کودکان و بزرگسالان، همروی طولانی مدت میتواند باعث ایسکمی روده شود که منجر به هماتوکزی به دلیل جدا شدن مخاط و خطر سوراخ شدن روده میشود. نگرانی از همروی باید منجر به ارزیابی فوری پزشکی در بیمارستانی با دسترسی به رادیولوژی، گوارش و جراحی عمومی شود.
مدیریت اولیه
مدیریت اولیه شامل اطمینان از پایداری همودینامیک بیمار است، زیرا بسیاری از بیماران دچار کمآبی هستند و ارزیابی خطر سوراخ شدن روده که ممکن است نیاز به آنتیبیوتیکهای طیف وسیع و مداخله فوری جراحی داشته باشد. انمای هوا یا باریم هم میتواند تشخیصی و هم درمانی باشد. با این حال، همروی اغلب عود میکند و در این صورت اغلب نیاز به برداشتن جراحی دارد. برای شناسایی علت ناشناخته بر اساس علائم بالینی و انمای باریم/هوا، میتوان از تصویربرداری بیشتر (مانند سری رادیوگرافی روده کوچک، CT یا MRI شکم) استفاده کرد.