بزرگ شدن لثه
Gingival enlargement
عکس بیماری

بزرگ‌شدگی لثه (Gingival Enlargement)

بزرگ‌شدگی لثه به افزایش اندازه‌ی منتشر لثه اطلاق می‌شود که معمولاً هر چهار بخش دهان (بالا-چپ، بالا-راست، پایین-چپ و پایین-راست) را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بسته به علت‌شناسی (اتیولوژی)، این وضعیت ممکن است گروه‌های سنی و جمعیت‌های مختلفی را تحت تأثیر قرار دهد.

علل بزرگ‌شدگی لثه ممکن است ناشی از رشد بیش از حد واکنشی لثه یا فرآیندهای نفوذی (Infiltrative Processes) باشد.

رشد بیش از حد لثه:

  • ناشی از پلاک دندانی: شایع‌ترین علت رشد بیش از حد لثه بهداشت دهان و دندان ضعیف است. لثه ممکن است به علت التهاب ناشی از پلاک دندانی، که گسترشی از التهاب لثه معمولی است، بزرگ و متورم شود.
  • هورمونی: تغییرات هورمونی، مانند دوران بلوغ و بارداری، می‌توانند التهاب لثه را تشدید کنند.
  • ناشی از دارو: داروهایی از جمله ضدتشنج‌ها (مانند فنی‌توئین)، سرکوب‌کننده‌های ایمنی (مانند سیکلوسپورین)، و مسدودکننده‌های کانال کلسیم (مانند نیفدیپین و دیلتیازم) نیز از عوامل مؤثر هستند. مکانیزمی که این داروها باعث بزرگ‌شدگی لثه می‌شوند به‌طور کامل شناخته نشده است، اما تکثیر فیبروبلاست‌ها پیشنهاد شده است. بزرگ‌شدگی لثه ناشی از دارو معمولاً لثه‌های جلویی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و معمولاً در طی سه ماه اول شروع دارو رخ می‌دهد. این وضعیت در ۲۵٪ تا ۵۰٪ از بیماران مصرف‌کننده این داروها دیده می‌شود. این موضوع بیماران با اختلالات تشنجی که داروهای ضدتشنج مصرف می‌کنند (معمولاً بیماران جوان‌تر و بالغ) و کسانی که پیوند عضو داشته‌اند و داروهای سرکوب‌کننده ایمنی مصرف می‌کنند، به ویژه پیوند کلیه (عموماً بالغ) را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگرچه بهداشت دهان و دندان ضعیف نقش مهمی در بزرگ‌شدگی لثه ناشی از دارو ایفا می‌کند، شدت متغیر در افراد مبتلا احتمالاً نشان‌دهنده‌ی استعداد ژنتیکی است.
  • کمبود ویتامین C: این وضعیت معمولاً با بزرگ‌شدگی لثه و افزایش شکنندگی همراه است.

نفوذ لثه:

  • گرانولوماتوز چیلایتیس (Granulomatous Cheilitis): ممکن است با بزرگ‌شدگی لثه همراه باشد که در بیوپسی، حاوی گرانولوم‌های غیر نکروز کننده است. معمولاً سابقه و/یا تورم همزمان لب و صورت وجود دارد. زبان ترک‌خورده نیز ممکن است در نوع سندرم ملکرسون-روزنتال حاضر باشد.
  • نفوذ لوسمی دهانی: این مورد به‌ویژه مستعد درگیر کردن لثه است، هرچند دیگر اشکال لوسمی نیز ممکن است این کار را انجام دهند. لثه معمولاً شکننده، نرم، اسفنجی و قرمز رنگ بوده و به‌راحتی خونریزی می‌کند.
  • سارکوم کاپوزی (Kaposi Sarcoma): لثه و بافت‌های کام را درگیر می‌کند و ظاهر بنفش و قرمز تیره دارد.
  • گرانولوماتوز با پلی‌آنژیتیس (Granulomatosis with Polyangiitis): لثه ظاهری سنگ‌ریزه‌ای و قرمز دارد که به آن "التهاب لثه توت‌فرنگی" گفته می‌شود. نشانگرهای سرولوژیک برای آنتی‌بادی‌های سیتوپلاسمی ضدنوتروفیل (p-ANCA) و (c-ANCA) اغلب مثبت هستند.
  • فیبروماتوز لثه‌ای ارثی (Hereditary Gingival Fibromatosis): معمولاً در کودکی با سابقه خانوادگی این اختلال حاضر می‌شود. لثه معمولاً صورتی و فیبروتیک است.
  • فیبروماتوز هیالین جوانان (Juvenile Hyaline Fibromatosis): یک اختلال ارثی که می‌تواند باعث بزرگ‌شدگی لثه شود. معمولاً ضایعات ندولار پوستی همزمان نیز وجود دارد.
  • کنژنکتیویت خطی (Ligneous Conjunctivitis): این یک اختلال ارثی نادر ناشی از کمبود پلاسمینوژن است که به توده‌های بافت گرانولاسیون حاوی فیبرین در لثه منجر می‌شود.

عوارض بزرگ‌شدگی لثه شامل آسیب‌های زیبایی، مشکلات عملکردی (در جویدن و صحبت کردن) و التهاب لثه به دلیل تجمع پلاک است. بیمار ممکن است گزارش کند که لثه در هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خونریزی می‌کند و ممکن است درد و حساسیت وجود داشته باشد.

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری ثبت نشده ، می‌توانید نظرات خود را در مورد این مطلب ثبت کنید.
خرید اشتراک