گرانولوم آکتینیک (Actinic granuloma) که با نام گرانولوم سلول بزرگ الاستولیتیک حلقوی (annular elastolytic giant cell granuloma یا AEGCG) نیز شناخته میشود، یک اختلال پوستی گرانولوماتوز و الاستولیتیک نادر و خوشخیم است که عمدتاً در زنان میانسال با تیپهای پوستی روشن مشاهده میشود.
ویژگیهای بالینی
AEGCG معمولاً به صورت پلاکهای حلقوی و اریتماتوز (erythematous) که در نواحی در معرض نور خورشید قرار دارند، با حاشیههای برجسته و مراکز آتروفیک، بروز میکند. این پلاکها معمولاً بدون علامت هستند و گزارش شده است که به طور ناگهانی ظاهر شده و برای مدتهای مختلف، از چند ماه تا چند سال، باقی میمانند.
پاتوفیزیولوژی
پاتوفیزیولوژی AEGCG به طور کامل درک نشده است. فرض بر این است که تابش خورشیدی یا حرارت، پپتیدهای الاستین را تغییر میدهد و باعث میشود که آنها تشکیل گرانولومها را القا کنند، که در نهایت به طور غیرقابل بازگشتی الیاف الاستیک را تخریب میکنند. در حالی که برخی AEGCG را به عنوان یک موجودیت مستقل طبقهبندی میکنند، دیگران آن را به عنوان یک شکل متفاوت از گرانولوم حلقوی میدانند.
ارتباط با سایر بیماریها
گزارشهای موردی ارتباط AEGCG با بدخیمیهای زیرین مانند لوسمی میلوئید حاد (acute myeloid leukemia)، لنفوم سلول T CD4، لوسمی سلول T بالغ و کارسینوم اوروتلیال مثانه (urothelial bladder carcinoma) و همچنین با بیماریهای دیگر مانند دیابت نوع ۲ (diabetes mellitus type 2)، آرتریت سلول غولپیکر (giant cell arteritis) و تیروئیدیت هاشیموتو (Hashimoto thyroiditis) را توصیف کردهاند. هنوز مشخص نیست که آیا رابطهای علّی، همزمان یا تصادفی بین AEGCG و این بیماریها وجود دارد یا خیر.
نامهای دیگر
این موجودیت در متون قدیمیتر با عناوینی مانند "نکروبیوز لیپوئیدیکای حلقوی غیرعادی" (atypical annular necrobiosis lipoidica)، "نکروبیوز لیپوئیدیکا که در صورت و پوست سر ظاهر میشود" و "گرانولوم میشر صورت" (Miescher's granuloma of the face) نیز شناخته میشود.
واریانتها
- واریانت عمومی: پلاکها یا پاپولهای حلقوی که نواحی در معرض آفتاب و پوشیده را درگیر میکنند. دورهای کند و طولانی دارد که با انتشار تدریجی و بزرگ شدن ضایعات موجود و ظهور ضایعات جدید در طول زمان همراه است.
- واریانت پاپولار: ضایعات پاپولار به جای پلاکهای حلقوی.