بیماری فابری یک اختلال نادر ذخیرهسازی لیزوزومی وابسته به کروموزوم X است که در آن کمبود آنزیم آلفا-گالاکتوزیداز A (alpha-Gal A) منجر به تجمع گلیکوسفینگولیپیدها در لیزوزومها میشود. این رسوبات لیزوزومی گلوبوتریائوزیلسرامید (Gb3) و گلوبوتریائوزیلاسفینگوزین (Lyso-Gb3) باعث اختلال در عملکرد سلولی و بروز ویژگیهای بالینی بیماری میگردند.
اعضای بدن تحت تأثیر
اگرچه هر اندامی میتواند تحت تأثیر این اختلال قرار گیرد، اما کلیهها، پوست، قلب و مغز بیشترین آسیب را میبینند. رسوبات در آندوتلیوم عروقی منجر به انسداد عروقی و ترومبوز میشود. رسوبات کلیوی باعث پروتئینوری و نارسایی کلیه میشوند. رسوبات قلبی منجر به اختلال در عملکرد دریچهها و کاردیومیوپاتی میگردند. ضایعات پوستی مشخص شامل آنژیوکراتومها هستند که لکهها یا پاپولهای قرمز تیره تا بنفش بوده و به صورت خوشهای در ناحیه مایو (بین ناف و زانوها) یا به صورت گستردهتر قرار دارند. آنژیوکراتومها معمولاً ابتدا در دوران کودکی ایجاد میشوند و با گذشت زمان به دلیل تجمع مداوم لیپیدهای تجزیهنشده در اندامهای آسیبدیده، تعداد آنها افزایش مییابد.
علائم و نشانهها
علائم و نشانهها بسیار متنوع و متغیر هستند. درد یکی از اولین و ناتوانکنندهترین علائم است که با آکروپارستزی و درد سوزان در دستها و پاها، اغلب در دهه اول زندگی، شروع میشود. نوع شدیدتری از درد به نام بحران فابری (Fabry crisis) از دستها و پاها شروع شده و به سمت اندامها گسترش مییابد. این درد ممکن است توسط عواملی مانند گرما، سرما، خستگی، استرس، بیماری یا ورزش آغاز یا تشدید شود. دورههای درد ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت یا حتی روزها ادامه یابد. دورههای بحران فابری با افزایش سن کاهش مییابد. درد مزمن ممکن است تأثیر بیشتری بر سلامت روانی-اجتماعی بیمار داشته باشد.
علائم گوارشی و دیگر علائم
دومین گروه شایع علائم شامل درد شکم، تهوع، استفراغ، یبوست و اسهال از اوایل کودکی است. علائم اضافی شامل درد مفاصل، عدم تحمل گرما و ورزش به دلیل هیپوهیدروز یا آنهیدروز، خشکی چشم و خشکی دهان است. کاهش شنوایی و وزوز گوش، آفازی، دیسآرتریا، دیپلوپیا، سرگیجه، تشنج و بیماریهای دریچهای در بزرگسالی رخ میدهند. این بیماری معمولاً به کاردیومیوپاتی پیشرونده و نارسایی قلبی چپ، اختلال عملکرد کلیوی و سکته مغزی منجر میشود، معمولاً زمانی که بیماران در دهه سوم تا پنجم زندگی هستند. با توجه به تنوع فنوتیپی این شرایط، تظاهرات خاص بیماری ممکن است به دلیل شدت بیماری و/یا فعالیت آنزیمی بسیار پایین زودتر در زندگی ظاهر شوند.
تشخیص و تشخیص زودهنگام
از آنجا که بیماری فابری یک بیماری ارثی است، شروع علائم از اوایل کودکی آغاز میشود. با این حال، با توجه به ارائه غیراختصاصی و متغیر علائم، تشخیص به موقع دشوار است و افراد مبتلا معمولاً برای سالها به اشتباه تشخیص داده میشوند. با وجود میانگین سن شروع علائم در دهه اول زندگی برای مردان، میانگین سن تشخیص در دهه دوم تا سوم زندگی است. میانگین سن تشخیص در زنان میتواند بیش از 5 سال دیرتر از مردان مبتلا باشد، هرچند که میانگین سن شروع در زنان نیز معمولاً در زندگی بعدتر است. هنگامی که فردی با بیماری فابری تشخیص داده میشود، اعضای خانواده بالقوه مبتلا اغلب در زندگی زودتر و در حالی که هنوز بدون علائم هستند، به دلیل غربالگری یا آزمایش دقیقتر تشخیص داده میشوند.
پیشرفت بیماری و تفاوتهای جنسیتی
بیماری فابری، اگر درمان نشود، به طور کلی به صورت زیر پیشرفت میکند. با این حال، به دلیل ماهیت ناهمگن این بیماری، مهم است که به خاطر داشته باشید علائم و نشانههای بالینی ممکن است بین بیماران متفاوت باشد.
- در اوایل کودکی، بین سنین 5 تا 7 سالگی، درد سوزان دستها و پاها آغاز میشود. درد شکمی و اسهال، هیپوهیدروز، رشد ضعیف و سپس آنژیوکراتومها بین سنین 5 تا 13 سالگی ایجاد میشوند.
- دومین دسته از علائم در اوایل بزرگسالی آغاز میشود، با اختلال در عملکرد کلیوی که با پروتئینوری شروع میشود.
- در نهایت، شروع تظاهرات مغزی-عروقی شامل اختلالات هدایت و بدتر شدن پیشرونده عملکرد کلیه رخ میدهد.
- نارسایی مزمن کلیه و بیماری قلبی شایعترین علل مرگ در دهه سوم تا پنجم زندگی هستند. علائم قلبی ممکن است شامل درد قفسه سینه، تنگی نفس، سنکوپ، تپش قلب یا کاهش تحمل ورزش باشد.
مطالعات نشان دادهاند که علائم و نشانههای شایع در مردان نسبت به زنان بیشتر هستند. این تفاوت جنسیتی تا حدی با الگوی وراثت این بیماری توضیح داده میشود. از آنجا که بیماری فابری وابسته به کروموزوم X است و زنان دو کروموزوم X دارند، علائم آنها میتواند از خفیف تا شدید بسته به غیرفعالسازی کروموزوم X نامتقارن متغیر باشد. علائم در مردان زودتر ظاهر میشود، با میانگین سن شروع 6 سال در مقایسه با 9 سال در زنان. علائمی که در مردان زودتر ظاهر میشوند شامل علائم گوارشی و درد نوروپاتیک هستند. شروع علائم اغلب کیفیت زندگی را در اوایل کودکی تحت تأثیر قرار میدهد.
شیوع و انواع بیماری
این بیماری از 1 در 40,000 تا 1 در 117,000 نفر را تحت تأثیر قرار میدهد، عمد