اجسام خارجی در حفره بینی
اجسام خارجی در حفره بینی معمولاً در جمعیت کودکان مشاهده میشوند. این پدیده در بزرگسالان کمتر دیده میشود، اما زمانی که رخ میدهد، بیشتر در افرادی با بیماریهای روانی یا تاخیرهای شناختی شایع است.
شایعترین اجسام خارجی شامل مهرههای غیرآلی، اسباببازیهای پلاستیکی و سایر وسایل خانگی، و همچنین مواد آلی مانند غذا میباشند. به ندرت ممکن است دندانی نابجا (ectopic tooth) دیده شود. اجسام خارجی آلی در بینی معمولاً علائم بیشتری نسبت به اجسام خارجی غیرآلی ایجاد میکنند. باتریهای دیسکی (coin یا button cell) نیز ممکن است خطر سوختگی شیمیایی را ایجاد کنند.
اجسام خارجی در بینی معمولاً با ترشح بینی (شفاف، خونی یا چرکی)، عطسه، انسداد یکطرفه بینی و احساس وجود جسم خارجی در بینی بروز میکنند. کمتر معمول است که با درد در حفره بینی یا سرفه همراه باشند. در بسیاری از موارد، بیمار به قرار دادن جسم خارجی در بینی اعتراف میکند یا این عمل مشاهده میشود. برخی بیماران ممکن است کاملاً بدون علامت باشند. در برخی موارد که تشخیص به تاخیر میافتد، ممکن است به دلیل ترشح یکطرفه بینی که به صورت مخاط شفاف یا خونی آغاز میشود، مشکوک شود. با گذشت زمان و با توسعه عفونت، ترشح چرکی میشود و ممکن است بوی بد دهان (halitosis) ایجاد شود. این وضعیت ممکن است با تب یا علائم تنفسی شامل سرفه، خسخس (wheezing) یا استریدور (stridor) همراه باشد.
اجسام خارجی باقیمانده در بینی ممکن است باعث التهاب و آسیب مخاط شوند که به عوارض دیگری از جمله اوتیت میانی حاد (acute otitis media)، سینوزیت (sinusitis)، خونریزی بینی (epistaxis)، سلولیت اطراف چشم (periorbital cellulitis)، نکروز بافت و سوراخشدگی تیغه بینی (nasal septal perforation) منجر شود که بیشتر در باتریهای دیسکی و آهنرباها دیده میشود. به ندرت، اجسام خارجی ممکن است جابجا شده و استنشاق شوند که باعث اختلال تنفسی میشود. موارد نادری از سندرم شوک سمی (toxic shock syndrome) و کزاز (tetanus) نیز مرتبط با اجسام خارجی طولانیمدت در بینی گزارش شده است.
موضوع مرتبط: استنشاق جسم خارجی (foreign body aspiration)