داروهای مختلفی وجود دارند که میتوانند زمانبندی، مدت، تناوب و/یا شدت قاعدگی (menses) را تغییر دهند. بیماران ممکن است با آمنوره (amenorrhea) یا خونریزی غیرطبیعی رحمی (AUB) جدید مواجه شوند. داروهایی که ممکن است عامل این مشکلات باشند در دستههای زیر قرار میگیرند:
هورمونها
شروع، استفاده و یا قطع استفاده از کنترل بارداری میتواند باعث خونریزی نامنظم، تغییر در چرخههای قاعدگی (زمانبندی، کیفیت و/یا شدت) و/یا آمنوره شود. هر نوع کنترل بارداری دارای طیف وسیعی از نتایج احتمالی قاعدگی است.
استروئیدها
استروئیدهای آنابولیک ممکن است باعث قاعدگی نامنظم شوند، در حالی که کورتیکواستروئیدها ممکن است باعث خونریزی بینقاعدگی یا تأخیر در چرخهها شوند.
داروهای ضدانعقاد
وارفارین و آسپرین ممکن است جریان و شدت خونریزی را افزایش دهند و همچنین ممکن است به خونریزی بینقاعدگی کمک کنند.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)
ایبوپروفن و ناپروکسن میتوانند برای کاهش جریان قاعدگی در زمان قاعدگی استفاده شوند.
داروهای تیروئید
داشتن سطوح تیروئید خارج از محدوده میتواند الگوهای قاعدگی را به سنگینتر، سبکتر یا نامنظمتر تغییر دهد.
داروهای ضدروانپریشی
به دلیل افزایش پرولاکتین، بیماران ممکن است قاعدگی نامنظم یا آمنوره را تجربه کنند.
داروهای ضدصرع
این داروها میتوانند باعث قاعدگی نامنظم یا آمنوره شوند. داروهای ضدصرع القاکننده آنزیمهای کبدی مانند فنوباربیتال، فنیتوئین و کاربامازپین غلظت گلوبولین متصلشونده به هورمون جنسی (SHBG) را افزایش میدهند و با گذشت زمان، به کاهش فعالیت زیستی استرادیول منجر میشوند که ممکن است به اختلالات قاعدگی منجر شود. اسید والپروئیک ممکن است بر غلظتهای آندروژن تأثیر بگذارد و سطوح هورمون محرک فولیکول (FSH) سرم را کاهش دهد، که منجر به تغییرات پلیکیستیک در تخمدانها، سطوح بالای تستوسترون سرم و اختلالات قاعدگی میشود.
شیمیدرمانی
غیرمعمول نیست که بیماران تحت شیمیدرمانی دچار آمنوره شوند. این میتواند یک عارضه جانبی کوتاهمدت باشد یا بسته به داروهای استفادهشده، محل شیمیدرمانی و مدت درمان، دائمی باشد. در برخی موارد، قاعدگی ادامه پیدا میکند و ممکن است در زمینه ترومبوسیتوپنی ناشی از شیمیدرمانی سنگینتر باشد. برای بحث در مورد یائسگی القاشده به یائسگی مراجعه کنید.
داروهای سوءاستفاده
هروئین اغلب باعث آمنوره میشود. درمان با متادون تمایل به نرمالسازی دورهها دارد. کوکائین میتواند باعث قاعدگی نامنظم شود.