یائسگی
یائسگی دورهای در چرخه تولیدمثل بیمار است که طی آن تغییرات متعددی مرتبط با تغییرات هورمونی رخ میدهد و منجر به توقف تخمکگذاری و قاعدگی میشود. میانگین سنی وقوع یائسگی ۵۱.۲ سال است. از نظر بالینی، یائسگی بهعنوان یک سال بدون قاعدگی تعریف میشود.
قاعدگی میتواند بهطور ناگهانی متوقف شود یا این انتقال ممکن است با چرخههای قاعدگی با طولهای نامنظم طی چند ماه تا چند سال رخ دهد. اغلب بیماران علائمی مانند گرگرفتگی (hot flashes)، تعریق شبانه (night sweats)، خشکی ولواوواژینال (vulvovaginal dryness)، مشکلات خواب، علائم خلقی و تغییر در سطح انرژی را تجربه میکنند. عواملی که ممکن است به شروع زودتر یائسگی کمک کنند شامل سیگار کشیدن، اختلال مصرف الکل (alcohol use disorder)، برخی از اختلالات خودایمنی (autoimmune disorders)، شیمیدرمانی (chemotherapy)، جراحی و برخی اختلالات ژنتیکی هستند.
پیشیائسگی
دورهای که مستقیماً قبل از یائسگی قرار دارد بهعنوان پیشیائسگی (perimenopause) شناخته میشود و گاهی اوقات میتواند ۴ تا ۸ سال به طول انجامد. پیشیائسگی با اولین قاعدگی نامنظم (معمولاً تغییر در طول چرخه) آغاز میشود و با آخرین قاعدگی در یائسگی به پایان میرسد.
موضوع مرتبط: تغییرات قاعدگی ناشی از دارو