پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده (Recurrent Respiratory Papillomatosis) که به عنوان پاپیلوماتوز حنجرهای (Laryngeal Papillomatosis [LP]) نیز شناخته میشود، نوع نادری از پاپیلوماتوز تنفسی است که با تومورهای کوچک، شبیه زگیل و غیرسرطانی در مخاط حنجره ظاهر میشود. این پاپیلومها از نظر اندازه و نرخ رشد متفاوت هستند. پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده دارای دو فرم شروع در کودکان و شروع در بزرگسالان است. موارد کودکان معمولاً قبل از سن ۱۲ سالگی بروز میکنند و تهاجمیتر هستند، زیرا این موارد بیشتر تمایل به عود دارند و به دلیل کوچکتر بودن راههای هوایی کودکان نیاز به درمان جراحی دارند. اگرچه موارد تهاجمی در بزرگسالان کمتر از کودکان رایج است، اما همچنان ممکن است رخ دهد.
علت بیماری
پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده ناشی از گونههای ۶ و ۱۱ ویروس پاپیلومای انسانی (Human Papillomavirus [HPV]) است. این ویروس از طریق تماس جنسی یا انتقال عمودی زمانی که مادری با زگیل تناسلی HPV آن را در طول زایمان به نوزادش منتقل میکند، گسترش مییابد.
علائم بالینی
علائم و نشانههای بالینی به بیمار و شدت پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده بستگی دارد. این بیماری معمولاً باعث خشونت صدا میشود که ممکن است صدای بم یا تحت فشار به نظر برسد. بیماران ممکن است به دلیل انسداد راه هوایی دچار تنفس دشوار شوند. برخی بیماران ممکن است در صحبت کردن مشکل داشته باشند یا قادر به صحبت نباشند. نوزادان ممکن است گریه ضعیف، عدم رشد مناسب و اپیزودهای خفگی داشته باشند. سایر علائم بالینی شامل سرفه مزمن، دشواری در بلع، تنگی نفس (Dyspnea)، احساس وجود جسم خارجی و اپیزودهای خفگی است.
پیشرفت و عوارض
در برخی موارد، بیماری ممکن است به خودی خود بدون نیاز به درمان برطرف شود یا ممکن است تنها نیاز به چند عمل جراحی در طول زندگی بیمار داشته باشد. عوارض ممکن است در صورت عدم درمان بروز کنند، زیرا ممکن است راه هوایی در وضعیت اضطراری حاد تنفسی به خطر بیفتد. به ندرت، پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده ممکن است به ریهها گسترش یابد و بیماران ممکن است دچار پنومونی مکرر، بیماری مزمن ریوی و در موارد شدید، نارسایی پیشرونده ریه شوند. به ندرت، پاپیلومها ممکن است سرطانی شده و به کارسینوم سلول سنگفرشی (Squamous Cell Carcinoma) تبدیل شوند.
درمان
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده وجود ندارد. درمان معمولاً شامل برداشتن پاپیلومها، کاهش گسترش بیماری، جلوگیری از انسداد راه هوایی و در صورت لزوم بهبود کیفیت صدا است. روشهای درمانی و مداخلات بسته به مکان خاص و اندازه پاپیلومها، فراوانی عود و سایر عوامل متفاوت است. درمان معمولاً به یک تیم چندتخصصی نیاز دارد تا برنامهای جامع و متناسب با بیمار ایجاد کند. تعدادی از درمانهای کمکی امتحان شدهاند که همگی موفقیتهای مختلفی داشتهاند.