مسمومیت میتواند به دلیل قرار گرفتن در معرض ارگانوفسفاتها (Organophosphates) رخ دهد که فعالیت کولیناستراز (Cholinesterase) را مهار کرده و ممکن است باعث مسمومیت کولینرژیک (Cholinergic Toxicity) شوند. ارگانوفسفاتها در حشرهکشها و عوامل عصبی استفاده میشوند. سطوح سمی ممکن است از طریق بلع، استنشاق یا جذب از طریق پوست وارد بدن شوند. مسمومیت با ارگانوفسفات ممکن است به دلیل مصرف غذای آلوده یا تماس با لباسهای آلوده رخ دهد. قرارگیری در معرض از طریق استنشاق یا دهانی منجر به بروز علائم ظرف ۳ ساعت میشود، در حالی که جذب پوستی ممکن است تا ۱۲ ساعت طول بکشد تا افراد مبتلا علائم را نشان دهند.
تظاهرات مرتبط با مسمومیت:
-
تظاهرات اولیه: این وضعیت با افزایش فعالیت کولینرژیک مشخص شده و به عنوان سندرمهای حاد مسکارینی (Muscarinic) و نیکوتینی (Nicotinic) طبقهبندی میشود. یافتهها شامل تهوع، اسهال، برونکواسپاسم (Bronchospasm)، هیپوکسی (Hypoxia)، کاهش ضربان قلب، خستگی، پیشغش، سردرد، اشکریزی، تاری دید، میوز (Miosis)، تعریق، بزاقریزی، تشنج، کما، ضعف عضلانی و فاسیکولاسیون (Fasciculation) هستند.
-
سندرم میانی: ممکن است ۱ تا ۴ روز پس از قرارگیری در معرض (بعد از تظاهرات حاد) رخ دهد و شامل علائم عصبی مانند ضعف عضلات تنفسی، ضعف عضلات پروگزیمال اندامها و تأثیر بر اعصاب جمجمهای است. با مراقبت مناسب، این اثرات باید در عرض ۳ هفته بهطور کامل برطرف شوند.
-
سندرم تأخیری: ۱ تا ۳ هفته پس از قرارگیری در معرض رخ میدهد و یافتهها شامل پارستزیای (Paresthesia) دردناک و ضعف اندامها است. این وضعیت ممکن است منجر به عوارض دائمی مانند حافظه ضعیف و پارکینسونیسم (Parkinsonism) شود. بهبودی از این علائم تأخیری متغیر است.
پیشرفت علائم از فوری به میانی و سپس به تأخیری به دوز اولیه قرارگیری در معرض سم ارگانوفسفات وابسته است.