ویروس کرونا سندرم تنفسی خاورمیانه
Middle East respiratory syndrome coronavirus
عکس بیماری

سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)

سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) یک بیماری ویروسی است که ناشی از عفونت با ویروس کرونا MERS (MERS-CoV) می‌باشد. این ویروس به گونه‌ای از خط C از جنس بتاکروناویروس (Betacoronavirus) تعلق دارد و به عنوان یک علت نوظهور برای بیماری‌های شدید تنفسی ویروسی در انسان شناخته می‌شود. انتقال این بیماری به انسان از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با شترهای یک‌کوهانه (dromedary camels) صورت می‌گیرد که داده‌ها نشان می‌دهند این شترها میزبان طبیعی و منبع زئونوزی این ویروس هستند. انتقال انسان به انسان به‌صورت محدود در میان تماس‌های نزدیک و در محیط‌های مراقبت بهداشتی رخ داده است.

افراد در تمامی سنین تحت تأثیر MERS-CoV قرار گرفته‌اند، اگرچه سن میانی بیماران حدود ۵۰ سال است (دامنه سنی کمتر از یک سال تا ۹۹ سال) و عمدتاً در مردان شایع‌تر است. اکثر بیماران دچار سندرم حاد تنفسی شدید می‌شوند که نیاز به بستری در بیمارستان دارد. تقریباً ۳۶ درصد از بیماران مبتلا به MERS فوت کرده‌اند.

از زمان گزارش اولین مورد MERS در سال ۲۰۱۲، بیش از ۲۶۰۰ مورد از جمله حداقل ۹۳۵ مرگ در ۲۷ کشور به سازمان جهانی بهداشت (WHO) گزارش شده است که اکثر آنها در پادشاهی عربستان سعودی رخ داده‌اند. یک شیوع در کره جنوبی در طول دوره‌ای ۲ ماهه در سال ۲۰۱۵ بزرگ‌ترین شیوع خارج از خاورمیانه بود که شامل ۱۸۶ مورد و ۳۸ مرگ بود؛ بیمار شاخص سابقه سفر به ۴ کشور در خاورمیانه داشت و تا بازگشت به خانه بدون علائم بود، جایی که در دو کلینیک و دو بیمارستان مراقبت دریافت کرد.

بیمارانی که اخیراً به خاورمیانه سفر کرده‌اند و دارای تب ناشناخته و/یا علائم بیماری تنفسی تحتانی مانند سرفه، تنگی نفس، ضعف و خستگی در عرض ۱۴ روز پس از سفر هستند، باید برای MERS-CoV مورد بررسی قرار گیرند. علائم کمتر شایع ممکن است شامل علائم گوارشی مانند درد شکمی، استفراغ و/یا اسهال باشد.

عوامل خطر

شایع‌ترین عوامل خطر مرتبط با MERS-CoV شامل اقامت یا سفر به کشورهایی در یا اطراف شبه‌جزیره عربستان، سابقه تماس با شترهای یک‌کوهانه، سابقه مصرف شیر خام شتر و ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با محیط‌های مراقبت بهداشتی است. انتقال بیمار به بیمار درون بیمارستانی در دوره نهفتگی ۹ تا ۱۲ روزه به عنوان یک عامل خطر توصیف شده است. همچنین، تماس فیزیکی نزدیک (از جمله اقامت یا بازدید) با افرادی که مراقبت از بیماران را انجام می‌دهند، خطر ابتلا را افزایش می‌دهد. مصرف دخانیات ممکن است یک عامل زمینه‌ای ممکن باشد.

WHO بسیاری از موارد را گزارش کرده است که بیماران دارای شرایط پزشکی زمینه‌ای مزمن (فشار خون بالا، دیابت ملیتوس) یا سرکوب ایمنی (پیوند کلیه، استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها) بوده‌اند. موارد بدون علامت عمدتاً در میان تماس‌های موارد تأیید شده آزمایشگاهی گزارش شده‌اند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) توصیه نمی‌کند که به دلیل MERS تغییراتی در برنامه‌های سفر ایجاد شود. مسافران باید در طول و بعد از سفر به یا اطراف شبه‌جزیره عربستان (از جمله بحرین، عراق، ایران، اسرائیل/سرزمین‌های فلسطینی، اردن، کویت، لبنان، عمان، قطر، عربستان سعودی، یمن و امارات متحده عربی) به سلامت خود توجه کنند و در صورت بروز هر یک از علائم در طول یا بعد از سفر به این مناطق به پزشک مراجعه کنند.

موضوعات مرتبط

ویروس کرونا سندرم حاد تنفسی شدید ۲ (SARS-CoV-2) (COVID-19)

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری ثبت نشده ، می‌توانید نظرات خود را در مورد این مطلب ثبت کنید.
خرید اشتراک