انحنای جانبی ستون فقرات که در عکسبرداری با اشعه ایکس (X-ray) به اندازه ۱۰ درجه یا بیشتر به صورت شکل S یا C مشاهده میشود. بسته به شدت، ممکن است ستون فقرات دچار چرخش شده و ساختار غیرطبیعی قفسه سینه ایجاد کند. بیشتر موارد خفیف هستند و بدون علائم بوده و نیازی به درمان ندارند. برخی از بیماران ممکن است با درد گردن یا شانه، عدم تقارن در لگن یا شانهها و تغییر در قفسه سینه مراجعه کنند. زنان بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند و شدیدترین موارد را تشکیل میدهند.
انواع اسکولیوز (Scoliosis)
انواع اسکولیوز بر اساس علتشناسی (Etiology) طبقهبندی میشوند. اسکولیوز ایدیوپاتیک (Idiopathic scoliosis) شایعترین نوع است. معمولاً در دوره نوجوانی تشخیص داده میشود، اما میتواند در کودکان یا نوزادان نیز تشخیص داده شود. اسکولیوز نوروماسکولار (Neuromuscular scoliosis) با شرایطی مانند فلج مغزی (Cerebral palsy)، میوپاتی (Myopathy) و اسپینا بیفیدا (Spina bifida) مرتبط است. اسکولیوز مادرزادی (Congenital scoliosis) نادرترین نوع است. این نوع در هنگام تولد وجود دارد و ناشی از توسعه ناقص ستون فقرات در دوران پیش از تولد است. در موارد نادر، اسکولیوز شدید و پیشرونده زودهنگام با نقص اتوزومال مغلوب در حس، به دلیل جهش در ژن PIEZO2، مرتبط است. اسکولیوز دژنراتیو بزرگسالی (Adult degenerative scoliosis) با تحلیل رفتن دیسکها و مفاصل ناشی از افزایش سن مرتبط است.
درمان
در مواردی که نیاز به درمان وجود دارد، بریسها (Braces) رکن اصلی درمان هستند. موارد شدید ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.