اشریشیا کلی انتروهموراژیک (EHEC)
اشریشیا کلی انتروهموراژیک (Enterohemorrhagic Escherichia coli یا EHEC) گونههای خاصی از باکتری اشریشیا کلی هستند که مسئول ایجاد اسهال خونی و سندرم همولیتیک اورمیک (Hemolytic Uremic Syndrome یا HUS) میباشند.
تاریخچه و ویژگیها
EHEC اولین بار در سال ۱۹۸۲ مورد توجه قرار گرفت، زمانی که بررسی دو شیوع در ایالتهای اورگان و میشیگان به شناسایی سروتیپ جدیدی به نام O157:H7 منجر شد. EHEC با تولید سمومی که نقش مهمی در پاتوژنز دارند و مشابه سموم شیگلا دیسانتریه (Shigella dysenteriae) هستند، از سایر گونههای اشریشیا کلی متمایز میشود. به همین دلیل، EHEC به عنوان باکتریهای تولیدکننده سم شیگا (Shiga toxin-producing E. coli یا STEC) نیز شناخته میشوند.
شیوع و انتقال
EHEC مسئول ۰.۸٪ تا ۳٪ از تمام موارد اسهال در ایالات متحده و درصد بیشتری از اسهالهای خونی (۱۵٪ تا ۳۶٪) میباشد.
دوره نهفتگی این باکتری ۳ تا ۴ روز است. بیشتر موارد EHEC به دلیل مصرف غذای آلوده یا آب آلوده رخ میدهد. گاوها مخزن اصلی این باکتری هستند. انتقال به انسان از طریق مصرف گوشت گاو نیمپز، شیر خام یا سایر محصولاتی که با محتویات رودهای گاو آلوده شدهاند، صورت میگیرد. همچنین، سبزیجات آلوده (مانند کاهوی رومی) به عنوان منابع شیوع شناسایی شدهاند. مواردی از آب آلوده نیز گزارش شده است. برآورد میشود که دوز عفونی اشریشیا کلی O157:H7 تنها ۱۰ تا ۱۰۰ باکتری باشد.
عوارض و مرگ و میر
مرگ و میر کلی ناشی از این عفونت ۱٪ تا ۲٪ است.
سندرم همولیتیک اورمیک (HUS)
HUS عارضه خطرناک عفونت EHEC است که در حدود ۲۰٪ موارد رخ میدهد و معمولاً در عرض ۵ تا ۱۴ روز از شروع عفونت EHEC بروز میکند. این سندرم با نارسایی حاد کلیوی، کمخونی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک و ترومبوسیتوپنی مشخص میشود و در کودکان زیر ۵ سال شایعتر است.