کراتیت آکانتاموبا (Acanthamoeba keratitis) یک عفونت نادر اما جدی چشمی است که میتواند افراد در هر سن و جنسی را تحت تأثیر قرار دهد. میزان بروز این بیماری حدود ۱ در ۲۵۰,۰۰۰ تخمین زده میشود. ارگانیسم آکانتاموبا به دو شکل در قرنیه وجود دارد: اولین شکل، پروتوزوآی آزاد زی به نام تروفوزوئیت (trophozoite) است و دومین شکل، کیست (cyst) دو جدارهای است که در شرایط استرسزا تشکیل میشود.
عوامل خطر
عوامل خطر برای کراتیت آکانتاموبا شامل استفاده از لنزهای تماسی، استفاده از محلولهای نمکی خانگی، تماس با آب مانند استخرها، جکوزیها، رودخانهها و سوناها، و تماس با مواد گیاهی یا خاک میباشند. استفاده از لنزهای تماسی (بهویژه لنزهای نرم) از دیرباز به عنوان یک عامل خطر برای این بیماری شناخته شده است.
علائم و نشانهها
بیماران مبتلا به کراتیت آکانتاموبا معمولاً از درد چشمی، حساسیت به نور، قرمزی چشم، بلفارواسپاسم (blepharospasm)، اشکریزی بیش از حد و احتمالاً کاهش بینایی شکایت دارند. اغلب، بهویژه در مراحل اولیه بیماری، علائم بیماران شدیدتر از آن چیزی است که در معاینه فیزیکی مشاهده میشود. یافتهها در کراتیت آکانتاموبا میتواند بسیار مشابه کراتیت هرپسی (herpetic keratitis) باشد و معمولاً پیش از تشخیص صحیح کراتیت آکانتاموبا، بیماران بهطور ناموفق با داروهای ضد ویروسی و/یا استروئیدی درمان میشوند.