لیکن پلانوس دهانی (Oral Lichen Planus)
لیکن پلانوس دهانی (LP) یک بیماری التهابی مخاطی است که توسط سلولهای T (T-cell-mediated) ایجاد میشود و میتواند همراه با لیکن پلانوس پوستی یا به صورت مجزا ظاهر شود. این بیماری معمولاً در افراد میانسال و مسنتر دیده میشود و تمایل بیشتری به زنان دارد (نسبت ۲ به ۱). واکنشهای حساسیتی لیکنوئیدی در دهان اغلب از لیکن پلانوس دهانی غیر قابل تشخیص هستند و این دو اصطلاح گاهی به جای یکدیگر استفاده میشوند. برخلاف لیکن پلانوس پوستی، لیکن پلانوس دهانی معمولاً یک سیر مزمن دارد.
علائم و تظاهرات بالینی
در صورتی که بیماران دارای فرم کلاسیک یا شبکهای (reticular) لیکن پلانوس دهانی باشند، ممکن است علائم کمی داشته یا اصلاً علائمی نداشته باشند. ضایعات فرسایشی/اریتما (erythematous) و اولسراتیو (ulcerative) لیکن پلانوس دهانی با افزایش حساسیت به غذاهای اسیدی، تند و ترد و همچنین درد همراه هستند. برخی از بیماران با ضایعات فرسایشی/اریتما و اولسراتیو روی لثهها مواجه میشوند که به عنوان موجودیت بالینی به نام ژنژیویت دسکوماتیو (desquamative gingivitis) شناخته میشود. بیماران با ژنژیویت دسکوماتیو بیشتر احتمال دارد که به سندرم ولووواژینال-لثهای یا پنو-لثهای (vulvovaginal-gingival or peno-gingival syndrome) با درگیری ناحیه تناسلی علاوه بر درگیری دهانی مبتلا باشند. مسواک زدن اغلب باعث درد و خونریزی میشود، بنابراین بهداشت دهان معمولاً ضعیف است. حدود ۴۰٪ از بیماران علاوه بر لیکن پلانوس دهانی، لیکن پلانوس پوستی نیز دارند.
عوامل مرتبط و محرکها
داروهایی مانند عوامل ضد فشار خون، برخی از NSAIDها، سولفاسالازین و کاربامازپین با توسعه لیکن پلانوس پوستی و دهانی مرتبط هستند. استاتینها نیز در لیکن پلانوس پوستی دخیل هستند. لیکن پلانوس دهانی همچنین با هپاتیت C مرتبط است. ضایعات ممکن است به دلیل حساسیت به یک تماسزا (contactant) مانند ترمیمهای آمالگام و کامپوزیت، طلا و ترکیبات سینامیک آلدئید به صورت محلی ظاهر شوند.
پیشآگهی و تغییرات بالقوه
ضایعات معمولاً برای ماهها و سالها وجود دارند و ممکن است بهبود یافته و دوباره ظاهر شوند. احساس میشود که احتمال تبدیل به کارسینوم سلول سنگفرشی (squamous cell carcinoma) به خوبی تمایز یافته وجود دارد. در مورد این خطر، در متون اختلاف نظر وجود دارد و گزارش شده که تا ۵٪ از افراد مبتلا به لیکن پلانوس دهانی دچار تغییرات بدخیم میشوند.
موضوعات مرتبط: فوران دارویی لیکنوئیدی (Lichenoid drug eruption)، لیکن پلانوس پیلاریس (Lichen planopilaris)