فتو اونیکولیزیس
Photoonycholysis
عکس بیماری

فوتوآنیکولیز (Photoonycholysis) به جدا شدن صفحه ناخن از بستر ناخن اطلاق می‌شود که ناشی از نور فرابنفش پس از درمان اخیر با داروها یا در شرایطی از اختلالات تاولی حساس به نور مانند پورفیریاها (porphyrias) یا سودوپورفیریا (pseudoporphyria) است.

داروهای متداول عامل

داروهای شایع که می‌توانند موجب این حالت شوند شامل مشتقات تتراسایکلین (tetracycline derivatives)، پسورالن‌ها (psoralens)، اسید آمینولوولینیک (aminolevulinic acid)، گریزیوفولوین (griseofulvin)، قرص‌های ضدبارداری خوراکی، فلوروکینولون‌ها (fluoroquinolones)، وریکونازول (voriconazole) یا کلرامفنیکل (chloramphenicol) هستند. فوتوآنیکولیز معمولاً بیش از ۲ هفته پس از تماس با دارو ظاهر می‌شود. این حالت ممکن است به عنوان بخشی از تریاد سگال (Segal's triad) از حساسیت پوستی به نور، تغییر رنگ ناخن‌ها و آنیکولیز بروز کند. با این حال، آنیکولیز می‌تواند به صورت مستقل و بدون واکنش حساس به نور در جای دیگر نیز ظاهر شود. سودوپورفیریا معمولاً ناشی از دارو است. در حالی که معمولاً با NSAIDs، آنتی‌بیوتیک‌ها و دیورتیک‌های حاوی سولفا همراه است، می‌تواند در نارسایی مزمن کلیه (با یا بدون همودیالیز) و با قرار گرفتن در معرض UVA مانند تخت‌های برنزه، درمان PUVA و نور طبیعی بیش از حد دیده شود.

انواع فوتوآنیکولیز

  1. چندین انگشت درگیر می‌شوند. قسمت جدا شده صفحه ناخن به شکل نیم‌ماه و مقعر در ناحیه دیستال با رنگ‌دانه‌ای با شدت متغیر و مرز پروگزیمال به خوبی مشخص است.
  2. فقط یک انگشت درگیر است. یک شکاف دایره‌ای به خوبی تعریف شده وجود دارد که به سمت دیستال باز می‌شود و رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز در ناحیه پروگزیمال دارد.
  3. در بخش مرکزی بستر صورتی ناخن در چندین انگشت رخ می‌دهد. ابتدا لکه زرد رنگی است که پس از ۵-۱۰ روز به قرمز تبدیل می‌شود.
  4. با بولاهای زیر ناخن مشخص می‌شود که با فوتوآنیکولیز ناشی از تتراسایکلین و همچنین در پورفیریا کوتانه تاردا (porphyria cutanea tarda)، پورفیریای اریتروپویتیک (erythropoietic porphyria)، پروتوپورفیریای اریتروپویتیک (erythropoietic protoporphyria)، پورفیریای واریگاتا (variegata porphyria) و در سودوپورفیریا دیده می‌شود.

هیچ رابطه‌ای بین اتیولوژی و انواع بالینی مختلف فوتوآنیکولیز وجود ندارد.

فوتوآنیکولیز ممکن است در کودکان نیز رخ دهد. عوامل شایع شامل مشتقات تتراسایکلین، گریزیوفولوین و وریکونازول هستند. در صورت عدم وجود داروی مشخص، بررسی علل سیستمیک شامل پورفیریاها باید انجام شود.

موضوعات مرتبط

  • آنیکولیز (Onycholysis)
  • سودوپورفیریا (Pseudoporphyria)
  • پورفیریا کوتانه تاردا (Porphyria cutanea tarda)

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری ثبت نشده ، می‌توانید نظرات خود را در مورد این مطلب ثبت کنید.
خرید اشتراک