پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است که با تکثیر بیش از حد سلولهای اپیدرمی و التهاب مشخص میشود و منجر به ایجاد پلاکهای ضخیم، پوستهپوسته و اریتماتوز میگردد. علت پسوریازیس به طور کامل درک نشده و به نظر میرسد که چندعاملی باشد، با اجزای ژنتیکی و محیطی.
پسوریازیس در کودکان
پسوریازیس در دوران کودکی نسبتاً شایع است اما ممکن است در نوزادی نیز رخ دهد (به پسوریازیس نوزادی مراجعه کنید). این بیماری در سراسر جهان رخ میدهد و تخمین زده میشود که ۱٪ تا ۲٪ از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد، که ۲۰٪ از موارد قبل از ۲۰ سالگی بروز میکنند.
الگوهای بالینی و اشکال مختلف
چندین الگوی بالینی وجود دارد و ممکن است چندین شکل در یک بیمار مشاهده شود. در اینجا پسوریازیس نوع پلاک (پسوریازیس ولگاریس) مورد بحث قرار میگیرد؛ اشکال دیگر شامل پسوریازیس قطرهای (که اغلب پس از فارنژیت استرپتوکوکی رخ میدهد)، پسوریازیس کف دست و پا، پسوریازیس اریترودرمیک و پسوریازیس پوسچولار است. پسوریازیس معکوس در نواحی چیندار یا پوست نازک بدن مانند زیربغل، کشاله ران، نواحی تناسلی، زیر سینهها، صورت و پلکها رخ میدهد.
پسوریازیس کودکان
پسوریازیس در کودکان اغلب به صورت پلاکهای قرمز و پوستهپوسته در صورت ظاهر میشود. این بیماری ممکن است به ناخنها یا نواحی بدن مانند نواحی تناسلی، پوست سر، پاها یا حتی یک نوک انگشت محدود شود. در کودکان، ناخنهای دست بیشتر از ناخنهای پا درگیر میشوند. بررسیها نشان دادهاند که پسوریازیس پوست سر در دختران شایعتر است، در حالی که درگیری ناخن در پسران بیشتر است، که نشاندهنده نقش احتمالی تروماهای تصادفی مزمن در این نواحی است.
آرتریت پسوریاتیک
حدود ۸٪ از بیماران دچار آرتریت پسوریاتیک میشوند. کسانی که درگیری ناخن دارند، به نظر میرسد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این آرتریت فرسایشی سرو منفی هستند، که میتواند منبعی از بیماریزایی قابل توجه باشد. علائم هشدار دهنده آرتریت پسوریاتیک شامل مفاصل حساس و متورم است که ممکن است به لمس گرم یا تورم دردناک انگشتان باشند.
بیماریهای همزمان
بیماریهای همزمان ممکن است شامل چاقی، هیپرلیپیدمی، دیابت شیرین، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، بیماریهای روماتولوژیک، آرتروپاتی ایدیوپاتیک جوانان، افسردگی، اضطراب، اختلال دوقطبی، سوءمصرف مواد و اختلالات خوردن باشند.
بنیاد ملی پسوریازیس یک منبع عالی برای بیماران است: www.psoriasis.org.