ویروسهای کوکساکی (Coxsackieviruses) اعضای جنس انتروویروسها (Enterovirus) هستند و باعث بروز انواع بیماریهای بالینی در انسان میشوند. شایعترین تظاهر بالینی این ویروسها یک بیماری تبدار غیرمتمایز است.
تأثیر بر گروههای سنی مختلف
تمامی گروههای سنی ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند، اما عفونت نوزادان با این ویروسها ممکن است به اختلال شدید عملکرد اعضای بدن و حتی مرگ منجر شود. علاوه بر این، بیماران دارای نقص سیستم ایمنی ممکن است به عفونتهای شدید و کشنده سیستم عصبی مرکزی دچار شوند. انتقال این ویروسها از طریق مسیر مدفوعی-دهانی یا ترشحات تنفسی صورت میگیرد. اوج شیوع این ویروسها در ماههای تابستان و بهار مشاهده میشود.
عفونتهای تنفسی فوقانی
ویروسهای کوکساکی میتوانند باعث عفونتهای تنفسی فوقانی شوند. بیماری ممکن است شبیه به سرماخوردگی معمولی باشد. تشخیص تفاوت بین عفونت ناشی از این ویروس و سایر ویروسهای مشابه بهطور معمول بر اساس علائم بالینی بهتنهایی ممکن نیست. التهاب ملتحمه حاد هموراژیک (acute hemorrhagic conjunctivitis) نیز در ارتباط با عفونت با نوع خاصی از این ویروس گزارش شده است.
بثورات پوستی
ویروسهای کوکساکی اغلب با بثورات پوستی همراه هستند. این بثورات معمولاً به حدی خاص نیستند که بتوان تشخیص بالینی دقیقی داد. یکی از استثنائات بیماری دست، پا و دهان (hand-foot-and-mouth disease) است که میتواند توسط برخی سروتیپهای ویروس کوکساکی، بهویژه A16، ایجاد شود. این بیماری عمدتاً در کودکان زیر ۱۰ سال مشاهده میشود. بیماران دچار گلودرد و تب میشوند. در حفره دهانی وزیکولها دیده میشود و ضایعات وزیکولی و پاپولی نیز بر روی سطوح اکستانسور دستها و پاها مشاهده میگردد.
هرپانژینا
هرپانژینا (Herpangina) یکی دیگر از سندرمهای بالینی مرتبط با ویروسهای کوکساکی است. بیماران معمولاً تب، گلودرد و سردرد دارند. این علائم در عرض چند ساعت تا چند روز با بروز بثورات بر روی کام نرم، زبان کوچک و لوزهها دنبال میشود. این بثورات به صورت ماکول شروع شده و به پاپول و سپس به وزیکول تبدیل میشوند.
تظاهرات عصبی
ویروسهای کوکساکی میتوانند باعث بروز انواع تظاهرات عصبی از جمله مننژیت ویروسی حاد شوند. بیماران با سردرد به صورت حاد یا تحت حاد مراجعه میکنند. تب، لرز و مننژیسم ممکن است وجود داشته یا نداشته باشد. بیماران ممکن است همزمان دچار فارنژیت شوند. انسفالیت ناشی از ویروسهای کوکساکی نیز گزارش شده است. علائم ممکن است خفیف یا شدید بوده و با تشنج یا کما همراه باشد. ارتباطی بین سروتیپ ویروس کوکساکی و فلج شل حاد، با علائمی مشابه پولیومیلیت، گزارش شده است.
عفونتهای عضلانی و قلبی
ویروسهای کوکساکی میتوانند باعث پلورودینیا (pleurodynia) یا عفونت حاد عضله اسکلتی شوند. بیماران تب و درد شدید در ناحیه قفسه سینه و بالای شکم دارند. برخی سروتیپها همچنین میتوانند باعث میوپریکاردیت و کاردیومیوپاتی اتساعی شوند.
پیشآگهی
اکثر موارد عفونت با ویروس کوکساکی خوشخیم و خودمحدود شونده هستند، بهطوریکه تبها در عرض ۲-۴ روز و بثورات در عرض ۳-۱۰ روز برطرف میشوند.