کمبود آلفا-۱ آنتی‌تریپسین
Alpha-1 antitrypsin deficiency
عکس بیماری
عکس بیماری
عکس بیماری
عکس بیماری

کمبود آلفا-۱ آنتی‌تریپسین (Alpha-1 Antitrypsin Deficiency - AATD)

کمبود آلفا-۱ آنتی‌تریپسین یک اختلال ارثی است که با سطوح پایین یا فعالیت کاهش‌یافته پروتئین آلفا-۱ آنتی‌تریپسین (AAT) شناخته می‌شود.

علت و وراثت

AATD به دلیل جهش در ژن SERPINA1 ایجاد می‌شود و به صورت هم‌غالب اتوزومی به ارث می‌رسد. بیش از ۱۵۰ جهش در ژن SERPINA1 شناسایی شده‌اند که با تظاهرات مختلف بیماری مرتبط هستند. از نظر شدت، آلل‌ها به صورت MM (نرمال)، MS، MZ، SZ و ZZ (شدیدترین) نام‌گذاری می‌شوند. آلل‌های غیرطبیعی منجر به تجمع درون‌سلولی AAT غیرطبیعی پلیمره شده و کاهش غلظت پلاسمایی AAT می‌شوند. اعتقاد بر این است که تجمع AAT تولید شده در کبد در هپاتوسیت‌ها باعث بیماری کبدی می‌شود. کاهش مهار پروتئاز (مانند الاستاز نوتروفیل) توسط AAT در گردش خون و تخریب غیرطبیعی الاستیک ریه به COPD (بیماری مزمن انسدادی ریه) کمک می‌کند.

شیوع

شیوع این بیماری به طور قابل توجهی در سطح جهان متفاوت است؛ با این حال، تخمین زده می‌شود که حدود ۳ میلیون نفر در سراسر جهان به طور ژنوتیپی به شدت دچار کمبود AAT هستند و تقریباً ۱۰۰٬۰۰۰ نفر از این افراد در ایالات متحده هستند. ژنوتیپ ZZ نادرترین است و ۱ نفر از هر ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، در حالی که ژنوتیپ‌های MS و MZ شایع‌تر هستند و به ترتیب ۱ نفر از هر ۱۰ و ۱ نفر از هر ۲۵ نفر از جمعیت عمومی را تشکیل می‌دهند.

تظاهرات و عوارض بیماری

تظاهرات و عوارض بیماری متفاوت است. بیماری کبدی و بیماری ریوی شایع‌ترین تظاهرات دیده شده هستند. بیماران معمولاً تا پس از توسعه زودهنگام COPD در دهه‌های ۴۰ یا ۵۰ زندگی خود یا در زمینه بیماری کبدی زودهنگام تشخیص داده نمی‌شوند. تظاهرات زودتر مانند هپاتیت نوزادی می‌تواند در ۱۰ درصد بیماران ایجاد شود. پانیکولیت عودکننده، اگرچه نادر است، معمولاً اولین تظاهرات پوستی قابل توجه است.

خطرات و عوامل تشدیدکننده

بیماران ممکن است همچنین در معرض افزایش خطر بیماری مزمن کلیوی، دیابت، تغییرات متابولیک، واسکولیت مرتبط با ANCA، بیماری سنگ کیسه صفرا، امفیزم، بیماری کبد چرب غیرالکلی، سیروز و فیبروز کبدی پیشرفته باشند.

سیگار کشیدن یکی از قوی‌ترین عوامل افزایش‌دهنده سرعت کاهش عملکرد ریوی است و در نتیجه خطر مرگ ناشی از نارسایی تنفسی را افزایش می‌دهد. جنس مذکر و چاقی ممکن است خطر پیشرفت آسیب کبدی به نارسایی کبدی پیش‌رونده را نسبت به سایر عوامل خطر سنتی کبدی مانند اختلال مصرف الکل و هپاتیت ویروسی افزایش دهند. نارسایی تنفسی و بیماری کبدی از علل اصلی مرگ و میر در بیماران به شدت دچار کمبود هستند.

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری ثبت نشده ، می‌توانید نظرات خود را در مورد این مطلب ثبت کنید.
خرید اشتراک